vrijdag 13 juli 2012

Zweedse vleesballetjes

Benodigdheden voor 4-6 personen:


1 ui 
een kleine teen knoflook (ik gebruik poeder)
3 eetlepels zonnebloemolie
een appel
4 sneetjes brood zonder korst of paneermeel
4 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
1 eidooier
225 gr gehakt naar keuze (wij kiezen steeds voor kip) 
1 koffielepel gehakte peterselie
2 koffielepels worcestershiresaus
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel honing
1/4 koffoelepel geschaafde muskaatnoot
peper en zout
bloem om te bestrooien

Voor de saus;

30 gr gesmolten boter
30 gr bloem
400 ml kippenbouillon
100 ml volle melk
2 koffielepels sojasaus
1 koffielepel worcestershiresaus

Bereidingswijze;

Snipper de ui en plet de knoflook.
Verhit een eetelepel olie en bak daarin de ui zacht.
Doe er dan de knoflook bij en bak nog 1 minuut.

Schil de appel en rasp het vruchtvlees boven een grote mengkom.

Trek het brood in kleine stukjes uiteen (of gebruik paneermeel) en doe het bij de appel. Laat 5 minuutjes staan.

Nu mogen de parmezaanse kaas, de eierdooier, het gehakt, de gefruite ui en knoflook, de peterselie, de worcestershiresaus, de tomatenpuree, honing en nootmuskaat erbij.

Kruid af met wat peper en zout en kneed dan alles grondig.



Schep telkens een lepel van het mengsel op en rol er mooie balletjes van.
Bestuif ze met wat bloem.


Verhit de rest van de olie in een braadpan met anti-aanbaklaag.
Bak de balletjes goudbruin aan alle kanten. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Voor de saus;

Roer je de gesmolten boter door de bloem.Roer er daarna beetje bij beetje de bouillon door. Daarna gaan ook de room, de sojasaus en de worcestershiresaus erbij. Zet op het vuur en laat even opkoken, terwijl je blijft roeren. Doe er dan de balletjes bij.Laat de pan nog 5-10 minuutjes pruttelen voor je ze op tafel zet.

Wij hebben de eerste keer de balletjes en saus apart gedaan, mocht de saus niet in de smaak vallen hé , maar dat was zeker wel het geval hoor :-)
Ook hebben wij er aardappelen bij gegeten, maar het kan ook met rijst of noedels en als groente broccoli of princessenboontjes.


Smakelijk

Geen opmerkingen: